Missä Näädät Asuvat Pohjois-Amerikassa? – Pohjois-Amerikan luonto

näätä on pieni, sulavalinjainen nisäkäs, joka elää eri puolilla Pohjois-Amerikkaa. Näädät pystyvät ahtautumaan pieniin aukkoihin ja ovat erittäin taitavia metsästäjiä. Näädät saalistavat myös suurempia lihansyöjiä, joten selviytyäkseen niiden on oltava hyvin valppaita ja varovaisia.

näätälajeja on kymmenen, ja niistä kolme on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Pitkäpyrstönäätä on suurin ja yleisin laji, sen jälkeen lyhytpyrstönäätä ja pienin näätä. Kaikki kolme Pohjois-Amerikan lajia ovat melko samanlaisia, ja riippumatta siitä, missä osassa Pohjois-Amerikkaa ne elävät, myös niiden elinympäristö on hyvin samankaltainen.

Jos haluat selvittää, missä ja miten Näätäeläimet elävät, jatka lukemista.

ovatko näädät vaarallisia lemmikeille? Mitä he syövät? Lue lisää tästä artikkelista kirjoitin

missä Näätiä asuu Yhdysvalloissa?

pitkäpyrstökääpää tavataan Yhdysvalloissa Texasissa, Oklahomassa, Kansasissa ja New Mexicossa. Lyhythäntäkutoja elää Luoteis-ja koillisosavaltioissa ja niitä voi tavata myös Alaskassa. Suurten järvien ympäristössä elää myös lyhythäntäisiä näätiä. Vähiten Kärppiä löytyy Keski-ja eteläosavaltioista.

selviytyäkseen näädät tarvitsevat hyvän ravinnon, veden ja suojan. Jos näädät löytävät nämä kolme asiaa, näädät menestyvät helposti.

näätien tavanomaisia elinympäristöjä ovat metsät, metsät, niityt ja nummet. Niiden luontainen elinympäristö vähenee nopeasti, joten niitä tavataan useammin lähempänä ihmisasutusta, mikä aiheuttaa vahinkoa maanviljelijöille.

on raportoitu lukuisia tapauksia, joissa näädät ovat tappaneet kanoja maatiloilla. Näätäkanta on Yhdysvalloissa vakaa, mutta viljelysmaiden lisääntyminen ja saaliseläinten väheneminen voivat aiheuttaa populaation rajun pienenemisen. Alueet, joilla näädät asuvat, voisivat mahdollisesti muuttua paikoiksi, joissa ei ole näätäpopulaatiota.

myös maatilojen lähellä olevat näädät voivat olla hyvinkin hyödyllisiä. Ne syövät tavallisia tuholaisia, kuten rottia ja hiiriä, ja näädät tappavat myös käärmeitä ja liskoja.

näätiin kuuluvan reviirin koko on yleensä 30-80 aaria. Kun ruokaa on talvella vähemmän saatavilla, jotkut näädät kasvattavat reviirinsä kokoa jopa 300 eekkeriin.

näin pieneksi eläimeksi näätä pitää hallussaan valtavia reviirejä, vaikka tiheys näillä paikoilla on melko alhainen.

Jos haluat tietää, mitkä mustelidit asuvat Pohjois-Amerikassa, klikkaa tästä kirjoittamaani artikkeliin

missä näädät asuvat Kanadassa?

kaikki kolme aiemmin mainittua näätälajia elävät myös Kanadassa. Ne ovat yleisiä koko maassa, myös kylmemmissä, pohjoisemmissa osissa. Näätiä tavataan Ontariossa, Quebecissä ja Brittiläisessä Kolumbiassa.

pitkäpyrstökääpä on kotoisin Brittiläisen Kolumbian eteläosista, Preerioilta, Quebecistä, Ontariosta ja New Brunswickista. Kanadassa ne viihtyvät pääasiassa metsissä ja tundralla, mutta niitä voi tavata myös muualla, kuten soilla, niityillä ja metsämailla. Kaikissa noissa paikoissa pitää olla pysyvä vesilähde, jotta näätäeläimille riittää.

Lyhythäntänäätä elää tundralla ja kylmemmissä maan pohjoisosissa kuin kaksi muuta lajia. Vähiten Näätäeläimet ovat levinneet laajalle, ja niitä voi tavata lähes kaikkialla.

Kanada on suuri maa, jossa on vähemmän asukkaita neliökilometrillä. Sen ansiosta villieläimet, myös näädät, voivat elää laajoilla alueilla. Toisin kuin Yhdysvalloissa, Kanadassa näätiä ei ole ihmisasutusten ympärillä liian usein. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ne voivat jakaa alueen keskenään vähemmällä päällekkäisyydellä.

Haluatko tietää, miksi Mangustit nousevat seisomaan ja katselevat ympärilleen? Lue täältä

näätä

missä näätä elää päivisin?

näädät käyttävät onttoihin puihin sijoitettuja luolia, joissa on kaksi sisäänkäyntiä. Useiden sisäänkäyntien avulla näädät voivat paeta ei-toivottuja vieraita ja päästä luolaan eri suunnista, jos ne ovat vaarassa.

luolat voivat sijaita myös kivikasan tai vastaavan luonnonmuodostuman alla. Vaikka näädät ovat enemmän kuin kykeneviä kaivamaan, ne käyttävät yleensä muiden eläinten, kuten preeriakoirien, tekemiä ja hylkäämiä koloja.

näädät täyttävät luolansa ruoholla, höyhenillä ja muilla pehmeillä materiaaleilla, jotta ne pysyisivät lämpiminä ja jotta ne viihtyisivät poikastensa kasvattamisessa. Luolissa on kammio noin 0,61 metrin päässä kapeasta suuaukosta. Kammiot ovat yleensä metrin levyisiä ja niihin mahtuu useita nuoria näätiä.

näädät eivät tarvitse pysyviä luolia kuten eräät muut nisäkkäät. Ne varastavat usein saaliikseen pesän ja muuttavat väliaikaisesti sinne. Näädät myös kätkivät niihin luoliin ruokaa syötäväksi myöhemmin.

päivisin ne viettävät suurimman osan ajastaan lepäämällä luolissaan. Mielenkiintoista on, että niiden aineenvaihdunta on kaksi kertaa nopeampi levossa kuin muilla eläimillä, jotka ovat kaksi kertaa suurempia. Käärmeet ja Haukat saalistavat näätiä, joten niiden on oltava hyvin varovaisia ja pysyttävä piilossa.

joskus on mahdollista nähdä näätiä metsästämässä päiväsaikaan. Tämä tapahtuu yleensä silloin, kun ravinnonlähteet ovat alueella rajalliset. Niinkin pienille petoeläimille kuin näätäeläimille vaeltelu hyvin näkyvillä on varsin vaarallista.

se, kuinka paljon näätä tekee päiväsaikaan, riippuu myös ilmastosta ja vuodenajasta. Mantereen pohjoisosissa, missä päivät ovat kesällä pidempiä, ne metsästävät enemmän päivällä.

näädät ovat aktiivisia ympäri vuoden. Talvella pitkä-ja lyhytpyrstöiset Näätäeläimet vaihtavat Turkin väriään ruskeasta valkoiseksi. Ympäristöön sulautuminen on tärkeää pieneläimelle, jonka on syötävä joka päivä.

Preeriakoirat suutelevat toisiaan tavatessaan. Selvitä, miksi tässä artikkelissa kirjoitin

missä näädät asuvat öisin?

näädät ovat yöeläimiä. Valveilla ollessaan ne ovat hyvin aktiivisia ja käyttävät aikansa metsästämiseen, syömiseen ja ruoan varastoimiseen myöhemmin. Näädät voivat syödä puolet omasta painostaan yhden päivän aikana. Toisin kuin joidenkin muiden nisäkkäiden, niiden täytyy syödä usein, joskus jopa kymmenen kertaa päivässä.

näädät eivät pysty varastoimaan rasvaa kehoonsa, joten ne eivät voi elää siitä ruokapulan aikoina.

on syy, miksi näädät eivät varastoi rasvaa. Öisin ne metsästävät hiiriä, jäniksiä, rottia ja myyriä. Näädät syövät myös munia, sammakoita ja pienempiä lintuja. Ruumiinmuotonsa ansiosta ne pääsevät ahtaisiin aukkoihin, joista ne voivat napata pienen saaliinsa.

Tämä on erityisen hyödyllistä talvisin, kun niiden täytyy poimia saalista pesistä. Linnunmunia, sammakoita tai vastaavia eläimiä näätien ei tarvitse talvella pyydystää, joten ne ovat riippuvaisia jyrsijöistä, jotka ovat piilossa lumen alla olevissa koloissa.

Oletko miettinyt, pitäisikö puutarhassasi ruokkia mäyriä? Tässä artikkelissa kirjoitin

saalista saadakseen näädät purevat eläimen takapuolta, kunnes se kuolee. Ne ovat liikkuessaan hyvin äänettömiä ja voivat tulla hyvin lähelle pahaa-aavistamatonta saalista.

pöllöt ja ketut ovat näädän luontaisia vihollisia. Näädät joutuvat olemaan erityisen valppaina öisin vaeltaessaan piilopaikkojensa ulkopuolella. Niiden turkin vuodenaikojen värinmuutos on tässä etu. Pohjoisosissa talvisin yöt ovat paljon pidempiä, joten näädillä on enemmän aikaa etsiä saalista. Ravintoa etsiessään näädät voivat kulkea yli 3,22 kilometrin matkoja.

Haluatko tietää, mitkä villieläimet elävät puiden koloissa? Lue tästä.

elävätkö näädät perheryhmissä?

näädät elävät ja metsästävät mieluiten yksin, vaikka sietävät muita näätiä paritteluaikana. Koiraat ja naaraat saattavat jopa metsästää yhdessä paritteluaikana ja naaraiden synnyttyä.

parittelukausi on maalis-kesäkuussa, ja saaliin saatavuudesta riippuen ne voivat paritella jopa kolme kertaa vuodessa. Naaraat huolehtivat poikasistaan, kunnes ne ovat täysikasvuisia. Näätäeläimet aloittavat metsästyksen omatoimisesti noin kahden kuukauden ikäisinä. Pian sen jälkeen ne siirtyvät pois aikuisen naaraan luota.

Näädillä on suuria poikueita, joissa on jopa 8 poikasta. Naaraat metsästävät poikastensa kanssa täysikasvuisiksi asti. Ne kasvavat nopeasti, ja välillä voi nähdä näätäryhmiä. Ne ovat kuitenkin ryhmä nuoria, joilla on aikuinen naaras, eikä ryhmä aikuisia.

Pitkäpyrstöiset Näätäeläimet ovat pesinnän suhteen hieman erilaisia. Ne parittelevat keskikesällä, mutta kiinnittyminen viivästyy kevääseen.

Uroskärpäsillä on usein reviirejä, jotka menevät päällekkäin naaraiden reviirien kanssa, joskaan samaa sukupuolta olevien reviirejä ei tapahdu. Uroksilla on suuremmat reviirit kuin naarailla.

paritteluaikana koiraat parittelevat useiden naaraiden kanssa, ja naaraita etsivien urosten väliset tappelut ovat tänä aikana yleisiä.

näädät ovat raivokkaita ja hyvin aggressiivisia muita, isompiakin eläimiä kohtaan. Ne eivät siedä muita näätiä ja käyvät joskus toistensa kimppuun. Samaa sukupuolta olevien hyökkäykset ovat yleisiä, mutta joskus voi tapahtua myös vastakkaista sukupuolta olevien hyökkäyksiä. Tämä tapahtuu yleensä silloin, kun saaliin saatavuus on heikko ja niiden reviirit menevät päällekkäin.

näätä on maailman pienin lihansyöjälaji. Niiden erittäin aggressiivinen käytös kompensoi niiden kokoa pelottaakseen viholliset pois.

Haluatko vinkkejä peurojen tarkkailuun? Tässä muutamia suosikkejani.

You might also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.