Gdzie Żyją Łasice W Ameryce Północnej? – Natura północnoamerykańska

Łasice to małe, eleganckie ssaki, które żyją w całej Ameryce Północnej. Łasice mają zdolność do wciskania się w małe otwory i są bardzo zdolnymi myśliwymi. Łasice są również ofiarą większych mięsożerców, więc aby przetrwać, muszą być bardzo czujne i ostrożne.

istnieje dziesięć gatunków łasic, a trzy z nich pochodzą z Ameryki Północnej. Łasica długoogonowa jest największym i najczęstszym gatunkiem, a następnie łasica krótkoogonowa i łasica najmniejsza. Wszystkie trzy gatunki w Ameryce Północnej są dość podobne i bez względu na to, w której części Ameryki Północnej żyją, ich siedlisko jest również bardzo podobne.

aby dowiedzieć się, gdzie i jak żyją łasice, Czytaj dalej.

czy łasice są niebezpieczne dla zwierząt domowych? Co jedzą? Dowiedz się więcej w tym artykule napisałem

gdzie mieszkają Łasice w Stanach Zjednoczonych?

łasice długoogonowe można znaleźć w Teksasie, Oklahomie, Kansas i Nowym Meksyku w Stanach Zjednoczonych. Łasice krótkoogonowe żyją w północno-zachodnich i północno-wschodnich stanach, można je również spotkać na Alasce. Łasice krótkoogonowe żyją również w okolicach Wielkich Jezior. Najmniej łasicy można znaleźć w Stanach centralnych i południowych.

aby przetrwać, łasice potrzebują dobrego źródła pożywienia, wody i schronienia. Jeśli łasice mogą znaleźć te trzy rzeczy, wtedy łasice mogą łatwo się rozwijać.

typowe siedliska łasicy to lasy, lasy, łąki i wrzosowiska. Ich naturalne siedliska szybko się zmniejszają, więc częściej znajdują się w pobliżu osiedli ludzkich, wyrządzając szkody rolnikom.

odnotowano wiele przypadków, w których łasice zabijały kury na farmach. Populacja łasicy w Stanach Zjednoczonych jest stabilna, ale zwiększenie powierzchni uprawnych i zmniejszająca się zdobycz może spowodować drastyczne zmniejszenie populacji. Obszary, w których żyją łasice, mogą potencjalnie stać się miejscami bez populacji łasic.

Łasice w pobliżu gospodarstw również mogą być bardzo przydatne. Żywią się pospolitymi szkodnikami, takimi jak szczury i myszy, a łasice zabijają również węże i jaszczurki.

wielkość terytorium należącego do łasicy wynosi zwykle od 30 do 80 akrów. Gdy zimą żywność jest mniej dostępna, niektóre łasice zwiększają rozmiar swojego terytorium do 300 akrów.

jak na tak małe zwierzę, łasica posiada ogromne terytoria, chociaż zagęszczenie w tych miejscach jest dość niskie.

Jeśli chcesz wiedzieć, które mustelidy żyją w Ameryce Północnej kliknij tutaj, aby przeczytać artykuł, który napisałem

gdzie mieszkają Łasice w Kanadzie?

wszystkie trzy wymienione wcześniej gatunki łasicy również żyją w Kanadzie. Są szeroko rozpowszechnione w całym kraju, nawet w chłodniejszych, bardziej północnych częściach. Łasica występuje w Ontario, Quebecu i Kolumbii Brytyjskiej.

łasica długoogonowa pochodzi z południowych obszarów Kolumbii Brytyjskiej, prerii, Quebecu, Ontario i Nowego Brunszwiku. W Kanadzie można je znaleźć głównie w lasach i tundrze, ale można je również znaleźć w innych miejscach, w tym bagnach, łąkach i lasach. Wszystkie te lokalizacje muszą mieć stałe źródło wody, aby było odpowiednie dla łasic.

łasice Krótkoogonowe żyją w tundrze i chłodniejszych, północnych częściach kraju niż pozostałe dwa gatunki. Łasice najmniejsze są szeroko rozpowszechnione i można je znaleźć niemal wszędzie.

Kanada jest dużym krajem o mniejszej liczbie mieszkańców na milę kwadratową. Pozwala to dzikim zwierzętom, w tym łasicom, żyć na dużych terytoriach. W przeciwieństwie do Stanów Zjednoczonych, łasice w Kanadzie nie występują zbyt często wokół ludzkich osiedli. Oznacza to również, że mogą one dzielić terytorium między sobą z mniejszym nakładaniem się.

chcesz wiedzieć dlaczego surykatki wstają i się rozglądają? Dowiedz się tutaj

Łasica

gdzie mieszkają Łasice w ciągu dnia?

Łasice wykorzystują nory znajdujące się w wydrążonych drzewach, które mają dwa wejścia. Wiele wejść umożliwia łasice ucieczkę przed niechcianymi gośćmi i dostęp do jaskini z różnych stron, jeśli jest w niebezpieczeństwie.

nory mogą również znajdować się pod stertą skał lub podobną formacją naturalną. Chociaż łasice są bardziej niż zdolne do kopania, zwykle używają NOR wykonanych i opuszczonych przez inne zwierzęta, takie jak psy preriowe.

Łasice wypełniają swoje legowiska trawą, piórami i innymi miękkimi materiałami, aby utrzymać je w cieple i wygodnie wychowywać młode. Nory mają komorę około 2 stóp (0,61 m) od wąskiego wejścia. Komory mają zwykle 1 metr szerokości i mieszczą kilka młodych łasic.

Łasice nie potrzebują stałych gniazd jak niektóre inne ssaki. Często kradną legowiska swojej zdobyczy i tymczasowo się wprowadzają. Łasice przechowują również jedzenie w tych norach, aby później je zjeść.

w ciągu dnia większość czasu spędzają odpoczywając w swoich norach. Co ciekawe, ich metabolizm podczas odpoczynku jest dwa razy szybszy niż u innych zwierząt, które są dwa razy większe. Węże i jastrzębie polują na łasice, więc muszą być bardzo ostrożne i pozostać w ukryciu.

czasami można zobaczyć łasice polujące w ciągu dnia. Zwykle dzieje się tak, gdy źródła pożywienia są ograniczone na tym obszarze. Dla drapieżników tak małych jak łasica, wędrowanie po okolicy, gdy jest dobrze widoczne, jest dość niebezpieczne.

ilość aktywności jaką łasica wykonuje w ciągu dnia również zależy od klimatu i pory roku. W północnej części kontynentu, gdzie dni są dłuższe latem, polują więcej w ciągu dnia.

Łasice są aktywne przez cały rok. Zimą łasice długoogonowe i krótkoogonowe zmieniają kolor futra z brązowego na biały. Mieszanie się ze środowiskiem jest ważne dla małego zwierzęcia, które musi codziennie karmić.

pieski preriowe całują się podczas spotkania. Dowiedz się dlaczego w tym artykule napisałem

gdzie mieszkają Łasice w nocy?

Łasice są zwierzętami nocnymi. Kiedy nie śpią, są bardzo aktywne i spędzają czas na polowaniu, jedzeniu i przechowywaniu żywności później. Łasice mogą zjeść połowę własnej masy ciała w ciągu jednego dnia. W przeciwieństwie do innych ssaków, muszą jeść często, czasami je do dziesięciu razy dziennie.

Łasice nie mają zdolności magazynowania tłuszczu w organizmie i dlatego nie mogą z tego żyć w czasach niedoboru pożywienia.

nie bez powodu łasice nie przechowują tłuszczu. W nocy polują na myszy, króliki, szczury i norniki. Łasice zjadają również jaja, żaby i mniejsze ptaki. Ich kształt ciała pozwala im dostać się do ciasnych otworów, gdzie mogą złapać swoją małą ofiarę.

jest to szczególnie przydatne podczas zimy, kiedy muszą wydobywać zdobycz z nor. W zimie nie ma ptasich jaj, żab ani podobnych zwierząt do złowienia, więc zależą od gryzoni ukrytych w norach pod śniegiem.

zastanawiałeś się, czy powinieneś karmić borsuki w swoim ogrodzie? Dowiedz się w tym artykule, który napisałem

aby złapać ofiarę, łasice gryzą tył szyi zwierzęcia, aż umrze. Są bardzo ciche podczas ruchu i mogą zbliżyć się do niczego nie podejrzewającej ofiary.

sowy i lisy są naturalnymi wrogami łasicy. Łasice muszą być szczególnie czujne w nocy, gdy wędrują poza swoimi kryjówkami. Sezonowa zmiana koloru ich futra jest tutaj zaletą. W północnej części zimą noce są znacznie dłuższe, więc łasice mają więcej czasu na poszukiwanie zdobyczy. Podczas poszukiwania pożywienia łasice mogą pokonywać odległości dłuższe niż 3,22 km.

chcesz wiedzieć, która dzika przyroda żyje w dziuplach drzew? Dowiedz się tutaj.

czy Łasice żyją w grupach rodzinnych?

Łasice wolą żyć i polować samotnie, chociaż tolerują inne łasice w okresie godowym. Samce i samice mogą nawet polować razem w okresie godowym i po urodzeniu samic.

okres godowy trwa od marca do czerwca, a w zależności od dostępności zdobyczy, mogą kopulować do trzech razy w roku. Samice dbają o swoje dzieci, dopóki nie dorosną. Łasice zaczynają polować na własną rękę, gdy mają około dwóch miesięcy. Wkrótce potem oddalają się od dorosłej samicy.

Łasice mają duże mioty liczące do 8 młodych. Samice polują z młodymi, aż dojrzeją. Szybko dorastają, czasami można zobaczyć grupy łasic. Są jednak grupą młodych z dorosłą samicą, a nie grupą dorosłych.

łasice Długoogonowe są nieco inne, jeśli chodzi o hodowlę. Kopulują w połowie lata, ale implantacja jest opóźniona aż do wiosny.

samce łasic często posiadają Terytoria pokrywające się z terytoriami żeńskimi, chociaż Terytoria tej samej płci nie występują. Samce posiadają większe Terytoria niż samice.

w okresie godowym samce łasicy długoogonowej łączą się z wieloma samicami, a w tym okresie częste są walki między samcami w poszukiwaniu samic.

Łasice są groźne i bardzo agresywne wobec innych zwierząt, nawet większych. Nie będą tolerować innych łasic i czasami atakują się nawzajem. Ataki tej samej płci są powszechne, ale czasami mogą wystąpić ataki przeciwnej płci. Zwykle dzieje się tak, gdy dostępność zdobyczy jest niska, a ich terytoria nakładają się na siebie.

Łasice są najmniejszym gatunkiem mięsożercy na świecie. Ich niezwykle agresywne zachowanie rekompensuje ich rozmiar, aby odstraszyć wrogów.

chcesz jakieś wskazówki dotyczące oglądania jeleni? Oto niektóre z moich ulubionych.

You might also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.